Najlepšími rečníkmi sú už druhý rok po sebe debatéri zo Sučian

01.05.2012 Bratislava

Bratislava 1. mája (TASR) - Víťazom XIII. ročníka Slovenskej debatnej ligy, ktorého finále sa konalo koncom apríla v Národnej rade (NR) SR, sa stal tím z Bilingválneho gymnázia Milana Hodžu v Sučanoch v zložení Matej Kohár, Ján Kokavec a Jaroslav Leitmann. Obhájil tak svoj minuloročný titul. Debatéri zo Sučian si vo finálnej debate zmerali sily s tímom z Gymnázia armádneho generála L. Svobodu v Humennom, ktorý tvorila trojica Richard Šarišský, Peter Pavlenko a Juraj Kačur. Najlepším rečníkom turnaja sa stal Matej Kohár z víťazného tímu.

"Veľmi ma teší, že sme dokázali obhájiť titul z minulého roka. Z čoho mám však ešte väčšiu radosť, je cesta do Bruselu, ktorú sme vyhrali," povedal najlepší rečník, ktorý si Slovenskú debatnú ligu pochvaľuje. "Dala mi veľmi veľa, čo sa týka komunikačných zručností a schopností presvedčivo argumentovať," vysvetlil s tým, že vďaka debatám si už aj čo to pocestoval. "Bol som na Majstrovstvách sveta v stredoškolskej debate v Katare, Škótsku a Juhoafrickej republike a teraz pribudne ešte aj Brusel," vymenoval Kohár.

Na tohtoročnom finále sa museli debatéri popasovať s témou Európska únia by mala zaviesť daň z finančných transakcií. Museli argumentovať za aj proti spomínanej téze. "Tým dávame študentom priestor na to, aby zhodnotili pozitíva aj negatíva tézy a vytvorili si vlastný názor," vysvetlil zámer akademickej debaty jeden z organizátorov turnaja Martin Vojtek. Dodal, že okrem toho boli pre súťažiacich pripravené aj dve jednoduchšie problematiky. Na každú mali hodinovú prípravu. "Improvizované debaty sú odjakživa súčasťou našich podujatí. Podporujú u debatérov schopnosť rýchlo tvoriť logicky správne argumenty, ktoré sú schopní prezentovať," uviedol Vojtek.

Oba finálové tímy sa do záverečného boja "predebatovali" spomedzi 20 trojčlenných tímov. Súťažiaci v trojčlenných tímoch mali v doterajšom priebehu školského roka k dispozícii štyri regionálne turnaje na východnom aj západnom Slovensku. Na základe výsledkov z "regionálok" postúpilo 20 najúspešnejších tímov na finálový turnaj. Ten prebiehal 28. a 29. apríla na Gymnáziu Jána Papánka v Bratislave a vyvrcholil v pondelok (30. 4.) ráno debatou dvoch najúspešnejších tímov v Rokovacej sále NR SR.

Akademická debata je súťažná a zároveň vzdelávacia aktivita určená pre študentov základných, stredných i vysokých škôl. Kladie dôraz na rozvoj kritického myslenia. Vďaka pravidelnej účasti na podujatiach Slovenskej debatnej asociácie debatéri taktiež rozvíjajú svoje analytické schopnosti. Okrem toho sa učia získavať informácie, tvoriť argumenty a verejne vystupovať.
 

Vyberte región